Ce este neuroplasticitatea?
Neuronii au multe celule diferite, toate specializate pentru a comunica tot ce se intampla in corp si in jurul acestuia cu centrul de comanda – creierul. Plasticitatea este o referinta pentru flexibilitatea de a schimba, motiv pentru care unii neurologi vor spune afirmatia, ,,creierul este plastic ‘. Mai simplu spus, neuroplasticitatea inseamna ,,creierul tau este adaptabil”.
Fitness-ul creierului
Toata lumea este familiarizata cu ideea ca, daca faceti exercitii fizice corpul, muschii si sistemul cardiovascular se vor adapta, facandu-va mai apt si mai capabil sa faceti miscare. Pe scurt, asta face creierul tau atunci cand este stimulat.
Indiferent daca procesati informatii senzoriale, va concentrati asupra sarcinilor, ganditi profund, va folositi imaginatia sau chiar doar visati – creierul vostru este orientat sa se adapteze constant cerintelor care ii sunt impuse. Credeti sau nu, exista o multime de modificari care se intampla in timpul citirii acestui blog.
Cum difera neuroplasticitatea de aptitudinea fizica
Compararea castigurilor din antrenamentele fizice cu cele cognitive este o analogie perfecta pentru a intelege fiziologia plasticitatii. Desi efectele sunt similare in principiu, exista cateva moduri cheie in care acestea sunt foarte diferite. Biologia creierului si a sistemului nervos central sunt construite pentru a se adapta intr-un mod mult mai eficient decat celulele musculare. Acest lucru se intampla in moduri surprinzator de sofisticate.
4 moduri remarcabile de adaptare a creierului
- Creierul poate forma noi celule cerebrale, asemenea muschilor – un proces numit neurogeneza Neuronii se pot reconecta structural pentru a genera noi retele pentru o mai mare conectivitate. Aceste retele sunt vaste – exista aproximativ 100 de trilioane de conexiuni intre neuroni!
- Celulele creierului pot imbunatati viteza cu care pot comunica intre ele prin cresterea mielinei, un strat de fosfolipide care inconjoara axonii neuronilor. Acest lucru le mareste eficienta electrica, permitand semnalelor neuronilor sa circule cu o viteza mai mare intre retele.
- Neuronii care nu sunt utilizati in timp pot fi intrerupti printr-un proces numit taiere sinaptica, mentinand resursele creierului optimizate. In primii ani ai vietii noastre, creierul trece prin procese masive de taiere, ca Michelangelo sculptand o capodopera dintr-o bucata de marmura. O descoperire recenta a aratat ca acest proces are loc pana la batranete.
- Activitatea generala a creierului se poate adapta prin accelerarea sau incetinirea undelor cerebrale. De exemplu, a fi atent solicita undele cerebrale mai rapide. Cercetarile arata ca modificarile undelor cerebrale pot fi sustinute in timp.