Ce se intampla daca, in loc sa iei o pastila sau sa vorbesti cu terapeutul tau, ti-ai putea antrena creierul sa fie mai sanatos printr-un joc video? Antrenamentul creierului devine din ce in ce mai fezabil folosind o tehnica numita neurofeedback, care permite indivizilor sa-si schimbe modul in care functioneaza creierul, raspunzand la feedback personalizat despre modul in care acesta functioneaza in mod natural. Aceasta este o abordare folosita pentru a trata cei care se confrunta cu tulburari neurologice sau psihiatrice, cum ar fi copiii diagnosticati cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), care au dificultati in concentrarea atentiei. „.
Cum functioneaza neurofeedback-ul?
O premisa importanta a antrenamentului cu neurofeedback este ca creierul nostru are capacitatea de a schimba modul in care functioneaza. Cercetarile din ultimele decenii indica faptul ca creierul nostru este, de fapt, maleabil. Intrebarea este, asadar, cum sa influentezi functia creierului pentru a stimula aceasta schimbare.
Trucul pentru a ne face creierul sa se modifice este principiul conditionarii operante. In timpul unei proceduri de conditionare operanta, un individ isi modifica comportamentul pe baza consecintelor invatate. De exemplu, daca un caine primeste o recompensa de fiecare data cand sta la comanda, atunci el va invata ca de fiecare data cand va sta la comanda vaa primi o recompensa, iar probabilitatea ca el sa stea la comanda in viitor creste.
Oamenii invata in moduri foarte asemanatoare. Si, dupa cum se dovedeste, putem folosi conditionarea operanta pentru a ne invata sa promovam o functionare mai sanatoasa a creierului. In antrenamentul cu neurofeedback, acest lucru este realizat prin asociearea informatiilor despre activitatea electrica creierului cu feedback-ul, adesea intr-un context virtual, cum ar fi un joc video. Cand generam o activitate cerebrala dorita, suntem rasplatiti, sa spunem prin castigarea de puncte in jocul de antrenament al creierului; atunci cand generam activitate nedorita, putem pierde puncte. Expunerea repetata la astfel de castiguri si pierderi poate aduce schimbari de lunga durata in activitatea creierului.
Cum poate fi folosit neurofeedback-ul pentru a trata boala?
Multe tulburari psihiatrice sunt caracterizate de modele specifice de activitate cerebrala, ceea ce ii determina pe cercetatori si pe clinicieni sa investigheze daca antrenamentul neurofeedback bazat pe EEG si fMRI poate fi utilizat pentru a trata astfel de tulburari prin modificarea aspectelor patologice ale functiei creierului. Pentru a examina cum ar putea functiona acest lucru, sa revenim la modul in care antrenamentul cu neurofeedback ar putea fi folosit pentru a ajuta copiii cu ADHD sa isi sporeasca concentrarea.
Copiii diagnosticati cu ADHD tind sa aiba un exces de unde cerebrale de joasa frecventa (theta) si mai putine unde de inalta frecventa (beta) in anumite regiuni ale cortexului, asa cum este detectat de EEG . Prin urmare, antrenamentul de neurofeedback pentru copiii cu ADHD incearca sa minimizeze aparitia undelor teta cu frecventa mai joasa si sa sporeasca aparitia undelor beta cu frecventa mai inalta. Acest lucru se realizeaza prin recompensarea copiilor de fiecare data cand demonstreaza unde beta in timpul antrenamentului cu neurofeedback. Prin procesul de conditionare operanta, copiii invata intuitiv sa promoveze undele beta si sa suprime undele theta
In mod interesant, studiile au aratat ca antrenamentul cu neurofeedback ca terapie pentru ADHD poate fi chiar mai eficient decat medicatia standard (Metilfenidat/Ritalin) utilizata pentru a trata aceasta tulburare. Acest lucru a fost aratat in 2002 de Vincent Monastra si colegii de la Clinica FPI Attention Disorders din New York, care au studiat 100 de copii diagnosticati cu ADHD . Tuturor copiilor li s-a prescris Ritalin, in timp ce aproximativ jumatate dintre ei au participat si la antrenament de neurofeedback. Copiii care au participat la antrenamentul de neurofeedback pe langa administrarea de Ritalin au aratat imbunatatiri mai mari in concentrare si o scadere semnificativa a comportamentului hiperactiv/impulsiv. In plus, doar acei copii care au urmat antrenamentul de neurofeedback au prezentat schimbari promitatoare in tiparele activitatii creierului asociate cu o concentrare crescuta. Si mai surprinzator a fost faptul ca aceste imbunatatiri comportamentale si neurologice au persistat chiar si dupa oprirea medicatiei. Acest lucru nu a fost valabil pentru acei copii care au luat Ritalin, dar nu au participat la tratamentul cu neurofeedback, sugerand ca antrenamentul creierului are potentialul de a induce schimbari pe termen lung in modul in care functioneaza creierul cuiva.
Pentru mai multe informatii despre tratamentul neurofeedback pentru autism faceti click AICI
Programeaza-te la o consultatie la locatie sau online!
BioHacking se adreseaza tuturor celor care isi doresc sa isi imbunatateasca si sa isi mentina performantele.
Noi iti oferim cele mai bune si performante metode.