Neurofeedback-ul pentru sportivi de performanta

by biohackingperformance
0 comment

Ce este neurofeedback-ul?

Neurofeedback-ul este antrenamentul prin care creierul invata sa functioneze mai eficient. Monitorizam activitatea creierului in timp real cu ajutorul unor senzori de EEG asezati pe scalp, timp in care sportivul poate observa daca paternele undelor cerebrale se afla in zona optimala sau nu. Recompensam creierul pentru producerea activitatii optimale a undelor cerebrale, lucru pe care creierul il invata progresiv. Acesta este un proces de invatare treptata, la fel ca dezvoltarea memoriei musculare sau controlul motorului fin in sport. Antrenamentul de neurofeedback a fost utilizat in randul sportivilor profesionisti si amatori pentru a spori performanta sportiva.

Pentru ca sportivii sa se concentreze asupra unei sarcini, parti ale creierului trebuie sa produca mai multe unde cerebrale de inalta frecventa numite beta. Pentru a avea un timp de reactie extraordinar de rapid, relaxat, creierul trebuie sa produca unde cerebrale cu frecventa medie. De multe ori linia fina dintre victorie si infrangere se reduce la avantajele procesarii creierului.

 

neurofeedback-14-min

Majoritea sporturilor produc microtraumatisme cerebrale usoare care permit o recuperare totala. Cu toate acestea anumite contuzii pot provoca riscuri serioase pentru sanatate. O contuzie repetata care apare imediat dupa o contuzie initiala poate fi deosebit de periculoasa. In plus, un sportiv care sufera o comotie cerebrala are riscul de a dezvolta sindrom postconcuzional, care se caracterizeaza prin simptome persistente, cum ar fi cefalee, deficit de atentie, iritabilitate si modificari ale dispozitiei. Masurarea atenta si stiintifica a activitatii creierului este extraordinar de importanta pentru a sti daca sportivul a suferit vreo pierdere a functionarii creierului si cand sportivul este potrivit sa revina la joc.

Clubul de fotbal AC Milan foloseste antrenament de neurofeedback si biofeedback din 2006 si pe baza castigului lor ( Cupa UEFA – 2007), a fost adoptat de Real Madrid. Chelsea a inceput sa-l foloseasca in 2009. Neurofeedback-ul si Biofeedback-ul sunt utilizate pentru antrenamentul de performnta de catre:

 • Circuitul de golf Pro
 • Echipe de Formula 1
 • Centrul de instruire a astronautilor NASA
 • Centrul de Instruire Olimpica al Statelor Unite
 • Institutul Englez de Sport (Centrul Olimpic de Instruire)
 • Centre Nationale Olimpice Sportive Canadiene
 • Centrul de Instruire Olimpic Norvegian
 • Echipa Olimpica Taiwaneza
 • Consiliul Sportiv Olimpic din Singapore
 • Instruirea fortelor US Special Forces si Navy Seals
 • Centrele Armatei Statelor Unite pentru Performanta Imbunatatita
 • Wingate Institute of Sports & Physical Education, Israe
 • Institutul de Performanta Umana, Fortele Speciale Australiene
 • Academia Militara West Point

Si multi altii…

STUDII

Neurofeedback ul in sportul de performanta

https://www.researchgate.net/publication/299474309_Neurofeedback_for_Peak_Performance_Training

Efectul antrenamentului de neurofeedback pentru performanta sportiva la sportivi: o meta-analiza

https://www.researchgate.net/publication/323106593_The_effect_of_neurofeedback_training_for_sport_performance_in_athletes_A_meta-analysis

Neurofeedback ca antrenament suplimentar pentru optimizarea performantei sportivilor: o revizuire sistematica cu implicatii pentru cercetarile viitoare 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28185873/

You may also like

Leave a Comment