Terapie cu lumini si sunete biaurale

Terapia cu sunete biaurale este o metoda de antrenare a creierului prin unde sonore.

Conform studiilor recente tonurile ar trebui sa fie la o frecventa mai mica de 1000 de Hertzi (  Hz ) pentru ca creierul sa perceapa sunetul biaural. Acesta practice reprezinta diferenta dintre undele sonore care intra in ureachea stanga si drepta.

Exemplu: Daca ureachea stanga inregistreaza un ton de frecventa 200 Hz iar urechea dreapta inregistraza un ton de 210 Hz sunetul biaural perceput de creier este 10 Hz

Rezultatele unui studiu din 2018 sugereaza ca ascultarea ritmurilor biaurale pentru o perioada recomandata poate afecta comportamentul ulterior si ciclurile de somn ale unei persoane.

Autorii studiului explica faptul ca exista cinci categorii diferite de tipare de frecventa:

 

Tiparul Delta: sunetele binaurale delta functioneaza la o frecventa de 0,5-4 Hz cu legaturi catre un somnul non-REM . In cadrul studiului, persoanele care au primit un sunet de fecventa delta in timpul somnului au intrat intr-o etapa mai profunda a somnului, conform rezultatelor scanarii cerebrale prin electroencefalograma (EEG).

 

Tipar Theta: sunetele binaurale Theta functioneaza la o frecventa de 4-7 Hz. Acestea contribuie la imbunatatirea meditatiei, creativitatii si stimularea somnului in faza REM.

 

Tiparul Alpha: sunetele binaurale Alpha functioneaza la o frecventa de 7-13 Hz si pot stimula relaxarea si reducerea stresului.

 

Tiparul Beta: sunetele binaurale Beta functioneaza la o frecventa de 13-30 Hz. Acest interval de frecventa poate contribui la stimularea capacitatii de concentrare si a gandirii analitice. Cu toate aces tea, poate creste si anxietatea la capatul superior al frecventei.

 

Tiparul Gamma: Acest tipar de frecventa reprezinta o frecventa de 30-50 Hz. Autorii studiului sugereaza ca aceste frecvente promoveaza stimularea capacitatii de invatare, concentrare maxima si nivel de constientizare ridicat.

 

Combinarea sunetelor biaurale cu lumini pulsate sincronizate pe aceasi ritm poate imbunatatii eficienta acestora