Imbunatateste-ti concentrarea prin meditatie

by biohackingperformance
0 comment

Imbunatatirea capacitatii de concentrare este esentiala pentru a aveaa o viata productiva si satisfacatoare mai ales in acesta epoca in care suntem bombardati cu tot felul de mijloace media care concureaza cu timpul, atentia si resursele noastre.

Cateva lucruri de retinut inainte de a medita:

  • Asezati-va intr-o pozitie relaxanta.Puteti alege pozitia Lotus. Indiferent de pozitia pe care o alegeti, asigurati-va ca, coloana vertebrala este dreapta si ca va simtiti relaxat.
  • Stati nemiscat. Orice miscare fizica va va afecta eforturile de concentrare. Este normal sa aveti multe ganduri distractive la inceput, dar faceti tot posibilul sa va concentrati asupra meditatiei. Persistati orice miscare fizica in primele cinci minute si veti simti o calma naturala in corp.
  • Lasa pleoapele sa se relaxeze atunci cand inchideti ochii.

EXERCITII DE MEDITATIE

neuromeditatie-10-min
  1. CONCENTRAREA ASUPRA RESPIRATIEI (PRANAYAMA)

Aceasta tehnica implica doar concentrarea asupra propriei respiratii. Faceti acest lucru intr-o pozitie asezata cu coloana vertebrala dreapta.

Incepeti prin a inhala incet si profund, concentrandu-va pe senzatia de aer care va umple plamanii. Tineti-l cateva secunde si apoi expirati la acelasi ritm. Puteti schimba ritmul in functie de ceea ce va este cel mai confortabil. 

Daca mintea ta rataceste in timpul meditatiei, nu te speria. Lasati aceste ganduri sa treaca fara sa va atasati si readuceti-va usor atentia asupra respiratiei.

 

  1. CONCENTRAREA ASUPRA SENZATIILORI (VIPASSANA)

Aceasta este o alta tehnica pentru incepatori care va poate ajuta sa va concentrati mai bine, deoarece sunteti fortati sa va concentrati doar asupra senzatiilor fizice. Pentru inceput, gasiti o pozitie de sedere confortabila (Lotus). Incepeti sa va concentrati asupra respiratiei. Daca va prindeti mintea ratacind, reveniti la respiratie. Este aproape ca Pranayama, cu exceptia faptului ca nu vreti sa schimbati sau sa manipulati ritmul respiratiei . Pur si simplu observati.

 Este o cale bazata pe observatie, o calatorie de auto-explorare catre radacina comuna a mintii si corpului ce dizolva impuritatile mentale, rezultand o minte echilibrata, plina de dragoste si compasiune.

neuromeditatie-09
neuromeditatie-11-min
  1. CONCENTRARA ASUPRA UNUI OBIECT SAU CUVANT (TRATAKA)

Aceasta metoda de meditatie implica concentrarea asupra unui singur punct, cum ar fi un obiect mic, o flacara a unei lumanari sau un punct negru. Alti oameni folosesc simboluri sacre, un cuvant sau o fraza. Incercati sa evitati obiectele care ar putea provoca emotii neplacute. Scopul este sa va puneti atentia totala asupra obiectului si nimic altceva. Daca folositi o lumanare, mai bine sa o faceti intr-o camera intunecata, astfel incat sa va puteti concentra si mai mult pe flacara.

Daca apare un gand in timp ce incercati sa meditati, respingeti-l si readuceti atentia asupra obiectului. Dupa ce l-ai privit o vreme, inchide ochii si imagineaza-ti pozitia obiectului in minte. Acest lucru ajuta la cresterea concentrarii si a memoriei.

Daca sunteti incepatori, sunt de ajuns 5-10 minute pe zi. Mariti treptat timpul, si veti observa progresiv o imbunatatire a capacitatii de concentrare.

Leave a Comment