Accident Vascular Cerebral

Neurofeedback la pacientii post-accident vascular cerebral

  Biofeedback-ul bazat pe EEG, denumit neurofeedback (NF) primeste atentie in literatura de cercetare pentru aplicarea cu succes la pacientii cu AVC. In aceasta abordare activitatea creierului este modulata direct intr-o abordare sigura care se bazeaza pe un proces de invatare.Aproximativ doua treimi dintre pacientii cu AVC sufera de deteriorari cognitive in urma accidentului vascular cerebral, inclusiv esecuri in functiile executive, memorie, limbaj, abilitati vizual-spatiale sau functionare cognitiva globala.

 

 Neurofeedback este o forma de biofeedback EEG cu o lunga istorie de aplicare intr-un numar de domenii. Interesul pentru aceasta a crescut pe masura ce tehnologia de acces si procesare a semnalelor EEG s-a imbunatatit.

 

 Intr-un articol al lui Kober si colab. (referinta de mai jos), au investigat capacitatea pacientilor cu AVC de a-si controla propria activitate cerebrala prin neurofeedback si au evaluat efectele specifice ale diferitelor protocoale asupra aspectelor de memorie ale cognitiei.

   

biohpf-03
biohpf 04

  Studiul a implicat 17 pacienti cu AVC care au primit pana la 10 sesiuni de antrenament de neurofeedback fie ,,SMR” (ritm senzoriomotor) si ,,Alfa superioara”. Sapte pacienti cu AVC au primit tratamentul obisnuit ca grup de control alti 40 de voluntari sanatosi au efectuat, de asemenea, antrenament de neurofeedback. Pentru a evalua starii voluntarilor, au fost efectuate evaluari ale functiei cognitive inainte si dupa.

 

Aproximativ 70% dintre pacienti si grupul de control au obtinut castiguri in performanta, ducand la imbunatatiri ale memoriei verbale pe termen scurt si lung, independent de protocolul de neurofeedback care a fost utilizat.Grupul de pacienti care au lucrat cu protocolul “SMR” a aratat imbunatatiri specifice ale performantei memoriei vizuale-spatiale pe termen scurt, in timp ce grupul de pacienti “Alfa superioara” si-a imbunatatit in mod specific performanta memoriei de lucru.

  

  Efectele antrenamentului cu neurofeedback au fost chiar mai puternice decat efectele metodelor de antrenament cognitiv ,,traditionale” la pacientii cu AVC. 

 

    Autorii concluzioneaza ca persoanele post-accident vascular cerebral cu deficite de memorie ar putea beneficia de antrenamentul cu neurofeedback la fel de mult ca si cele sanatoase. Protocoalele utilizate in studiu (SMR, Upper Alpha) au avut efecte specifice, precum si nespecifice asupra memoriei.

AVC

Programeaza-te la o consultatie la locatie sau online!

BioHacking se adreseaza tuturor celor care isi doresc sa isi imbunatateasca si sa isi mentina performantele.
Noi iti oferim cele mai bune si performante metode.

Studii

Efectele specifice ale antrenamentului neurofeedback bazat pe EEG asupra funcțiilor de memorie la victimele post-accident vascular cerebral

https://www.researchgate.net/publication/285573934_Specific_effects_of_EEG_based_neurofeedback_training_on_memory_functions_in_post-stroke_victims

 

Antrenament de neurofeedback pentru reabilitarea functiei cognitive si motorii in accidentul vascular cerebral cronic

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6668042/

 

Noi dovezi pentru terapii in reabilitarea accidentului vascular cerebral

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679365/